A citromfű, az árvacsalánfélék családjába tartozó, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. A Közel-Keletről származik, a mediterrán éghajlatot kedveli. Vadon csak szórványosan fordul elő, de kertekben sokfelé megtalálható. A citromfüvet dél-Európában a görögök terjesztették el elsősorban, nyugat-európai kolostorkertjeikbe viszont a Benedek-rendi szerzetesek vitték át. Nagy Károly császár 810 táján rendeletben írta elő termesztését. Nyugat-Európában csak az ültetvényeken található, Magyarországon és Észak-Amerika egyes részein meg is honosodott.

A citromfű jótékony hatásai

Vírusirtó hatású
A citromfű egyik legnevezetesebb tulajdonsága, hogy elpusztítja a vírusokat és baktériumokat, emiatt az influenzaszezon kezdetén egy rendkívül hasznos segítséget jelent megelőzés gyanánt, azonban a belőle készült krém segíthet az ajak herpesz leszárításában is akár.

Görcsoldó és idegnyugtató
A citromfű azok közé a sokoldalú gyógynövények csoportjába tartozik, amelynek nem csupán a teája, hanem a belőle készült illóolaj is hatékonyan segít a különböző problémákon. Beszélhetünk akár görcsoldó hatásáról, de idegnyugtató képességéről is ódákat zengnek. Ezen kívül az idegességet is enyhíti, illetve a depressziós tüneteket is hatékonyan oldja.

Gyomor problémák ellen
A citromfű segíti az emésztést, de a gyomorsav csökkentésében is rendkívül hatékony, így akik folyamatos gyomorégéstől szenvednek, érdemes egy próbát tenniük a citromfűvel, azonban használható akár gyomorrontás, hányinger vagy puffadás kezelésére is egyaránt.

Citromfű

Érdemes még kiemelni néhány fontos tulajdonságát, ugyanis a citromfű csökkentheti a fejfájást, de az álmatlanság ellen is javallott, nem utolsósorban pedig gyorsítja az epeműködést.

 

Érdekességek

A citromfű a görög ‘mézelő méh’ jelentésű Melissa szóra vezethető vissza – ez igen találó a növényre, mely a valójában méhek barátja. Régebben szívesen ültettek a méhészek citromfüvet a kaptárak elé, melyeket citromfűolajjal tisztítottak. Már az ókorban is ismerték a citromfű gyógyhatását, és Dioskurides nem tévedett, mikor bélrendszeri panaszokra citromfűből készített beöntést javasolt a betegeknek. A perzsa orvos, Avicenna pedig felismerte a citromfű hangulatjavító hatását.

A francia St. Juste apátság nővérei a karmelitavízhez adták hozzá a citromfüvet, amivel aztán V. Károly francia királyt kínálták, mint a megfázás és gyomor-bél problémák kiváló ellenszerét. Memória-fokozó hatását egy angol író, építész és kertész, John Evelyn írta le. Ezután kezdett igazán virágozni a titkos receptek alapján előállított karmelitavíz.

A citromfű levele frissen illatozik a legerősebeen. Szárítás után, sajnos néhány hónapon belül fokozatosan csökken a citromos aromája. Ezért érdemes egy citromfű tőnek egy félárnyékos helyet a kertben, vagy az erkélyen kialakítani. Ezen felül a friss levelekből nem csupán gyógyító teát készíthetünk, hanem frissítőek salátákban, vagy desszerteken is egyaránt. Olaját nagyon nehéz begyűjteni, ezért a citromfűolaj bizony kellőképpen drága.

Citromfű

Citromfű tea

Elkészítése: 2 dl langyos vízhez adjunk 1 teáskanálnyi citromfű granulátumot, keverjük el, 5 percig hagyjuk állni, ezt követően fogyaszthatjuk.

Gasztronómia

A citromfű A halak, szárnyasok, saláták és desszertek ízesítére használhatjuk, valamint készíthetünk belőle akár szörpöt is! A gyümölcsös ételekhez nagyon jól passzol!

Vélemény, hozzászólás?